logo
Tradiția și tehnologia în pescuit
Pescuit

Tradiția în Pescuit - De la Bățul de Alun la Lacurile Private

By Dan Stelian Nicolae25 apr. 2024

Chiar dacă unele amintiri nu mai sunt prezente, cele în care învățam cum să bag râma în ac, să leg un cârlig sau cum să aleg cea mai interesantă trestie, sau băț de alun, să pot să-mi fac cea mai frumoasă și solidă undiță de pescuit nu dispar niciodată.

Copilărind lângă un râu, clipele petrecute pe malul acestuia, uitându-mă cum pluta se joacă cu valurile, în așteptarea scufundării, precum un scafandru, făceau din mine un copil fericit.

Alegerea unui loc de pescuit era un lucru foarte important, nădirea, linistea, făceau ca cele câteva ore petrecute pe malul apei, și cei câțiva carași prinși să rămână vii în amintiri.

În zilele noastre atunci când pescuim pe lacuri private in special, alegerea locului de pescuit nu mai pare atat de important ca atunci când pescuim pe râuri sau lacuri sălbatice. Ne gândim că administrația încearcă să  echilibreze balanța pentru toți pescarii ajunși pe lac, nefiind prea mari diferențe între standurile de pescuit.

Importanța Alegerii Nadei și Liniștii

Nădirea și liniștea, iarăși câteva aspecte importante, pe care noi ca pescari doar pe unul dintre ele le putem influența, și aici mă refer la nadă, deoarece știm cu toții că atunci cand un lac este plin mai sunt și colegi puțin mai gălăgioși.

Bineînțeles, sunt mulți factori importanți, pe unii dintre acestea o să îi aprofundăm în articole separate în următoarele postări. Încerc să fac referire în mare parte doar la acei factori pe care noi ca pescari îi putem influența. Nu putem schimba vremea, ca exemplu, apetitul peștilor sau poate presiunea atmosferica.

Nadă, Echipament, și Pregătire

Stabilind că alegerea nadei este un lucru important, clar ne dorim să folosim ce este mai bun în lupta cu partenerul nostru, peștele. Cine stabilește care nadă este mai buna?  Clar nada minune, nu exista. Probabil că prin experiența noastră ca pescari putem să stabilim că un anumit tip de nadă ni se potrivește mai bine.

Toți ne dorim rezultate notabile în partidele noastre de pescuit, puțini sunt cei care chiar reușesc să aducă pe saltea “personal best-uri”, sau poate că uni doresc doar să prindă ceva, nu neapărat mare, doar să aibă activitate, să ne facem damblaua cum se zice.

Din aceasta cauză trebuie să diferențiem abordarea partidei, atunci când vrem să prindem pește mult, indiferent de mărimea acestuia, versus atunci cand vrem să prindem doar mare. 

Bineînțeles sunt subiecte care trebuie dezbătute individual, de la abordare, la nadă, la echipamente și absolut crucialele pregătiri premergătoare partidei de pescuit. 

Emoțiile unei Noi Partide de Pescuit

Nu știu cum sunteți voi, dar eu când mă gândesc la următoarea partidă de pescuit am aceleași emoții ca la prima întâlnire. Cu toate că mă lupt cu mine, cel puțin în ultima noapte corpul nu mă ascultă, nu vrea să se odihnească, emoțiile, entuziasmul și nerăbdarea câștigă.

Chiar dacă partidele mele sunt destul de dese, întotdeauna sunt nerăbdător să descopăr noi experiențe, capturi, locuri și oameni care îți rămân în inima.

Dan Stelian Nicolae

Ma numesc Dan Stelian Nicolae, consider că sunt un novice în arta pescuitului la crap, sunt un adept al pescuitului lansat, dar practic și pescuitul plantat ori de câte ori am ocazia. În același timp sunt prezent la multe competiții de pescuit dar încerc să ajung și pe terenul de casting pentru îmbunătățirea tehnicilor de lansat la distanță. Încerc să aduc cât mai multe informații și pe rețele de socializare, unde pot fi găsit sub următoarele forme:

Distribuie acest articol